Op wintersportvakantie? Vijf belangrijke vragen op een rij
In de komende wintermaanden trekken Nederlanders er weer massaal op uit richting hun favoriete winterbestemming. Aldaar hopen zij met een strak blauwe lucht en de zon op hun gezicht van de pistes te glijden. Hoewel dit erg zorgeloos klinkt, zijn er wel degelijk verschillende risico’s verbonden aan een wintersportvakantie. Finfin heeft vijf belangrijke vragen onder elkaar gezet welke wij graag met u delen om u zorgeloos te laten genieten van uw vakantie.
1. Zit ik goed met een doorlopende reisverzekering?
Een doorlopende reisverzekering is handig en voordelig wanneer u regelmatig op reis gaat. Wel is het belangrijk om te controleren of uw doorlopende reisverzekering ook een wintersportdekking heeft. Het kan zijn dat dit een extra module of aanvullende dekking is welke u aan moet zetten. Wanneer u dit controleert, ga dan gelijk ook na wat de maximale vergoeding voor gestolen spullen is. Een nieuwe skiuitrusting kan namelijk behoorlijk prijzig zijn.
Voor zorg geldt dat u met de basiszorgverzekering in het buitenland net zo verzekerd bent als in Nederland, maar wel tegen de in Nederland geldende tarieven. Omdat de zorgkosten in wintersportgebieden vaak hoger liggen, kunt u bij uw reisverzekering kiezen voor het meeverzekeren van medische kosten. Zo is het extra bedrag dat u kwijt bent aan een medische behandeling in het buitenland, verzekerd. Heeft u nog geen reisverzekering? Sluit dan direct een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering af.
2. Waar moet ik op letten als ik met de auto op wintersportvakantie ga?
Voordat u naar uw winterse bestemming afreist met de auto, is het verstandig om winterbanden onder het voertuig te laten plaatsen. In sommige landen is dit zelfs verplicht. ANWB heeft de regels per land op een rij gezet. Naast het gebruik van winterbanden, is het verstandig om sneeuwkettingen mee te nemen. Deze kunnen namelijk ook door een land verplicht worden gesteld. Ga vooraf ook na of u recht heeft op pechhulp, via uw verzekering, uw dealer of een lidmaatschap van bijvoorbeeld ANWB.
3. Wat moet ik doen wanneer ik een ongeluk krijg?
Medische kosten welke u maakt na een ongeluk, vallen tot de in Nederland geldende tarieven onder de basiszorgverzekering. Om kosten boven deze tarieven vergoed te kunnen krijgen, heeft u extra dekking nodig. Ook het vervoer van de piste na een ongeluk valt niet onder de zorgverzekering, hier heeft u een wintersportdekking voor nodig. Let op! Wanneer u off-piste gaat skiën zonder ervaren gids of instructeur, vergoedt bijna geen enkele wintersportverzekering een ongeval.
4. Hoe zit het met corona?
Hoewel bijna alle wintersportgebieden op groen staan, blijft het belangrijk om de kleurcode van uw land van bestemming goed in de gaten te houden. Via deze website van de overheid ziet u het reisadvies per land. Hier vindt u ook meer informatie over andere maatregelen die gelden in het land van bestemming.
5. Kan ik ergens op besparen?
Vanwege het feit dat sommige verzekeringen elkaar overlappen, bent u al snel dubbel verzekerd voor een wintersportvakantie. Zo hoeft hulp bij pech onderweg niet altijd als aparte dekking bij een reisverzekering opgenomen te worden. Dit geldt ook voor een rechtsbijstandverzekering. Bekijk daarom goed wat de verzekering dekt en welke dekkingen u al heeft.
Goed verzekerd op wintersportvakantie
Gaat u komende maanden op wintersportvakantie en wilt u er zeker van zijn dat u goed verzekerd bent? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Zij staan voor u klaar en kijken graag met u mee.
Bron: Adfiz