Nieuws

Zomervakantie: zo gaat u goed voorbereid op weg


Inmiddels is overal de zomervakantie aangebroken. In deze periode gaan we massaal op reis. Tot rust komen in een zonnig oord, of juist een actieve vakantie als uitlaatklep. In ieder geval helpt het om even weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen en het werk te laten voor wat het is. Naast het controleren van uw paspoort, het regelen van eventuele vaccinaties of medicatie die mee moet en het inpakken van uw koffer, zijn er ook een aantal zaken waar u misschien niet aan gedacht heeft. Loop onderstaande punten na zodat u voorbereid op vakantie gaat.

Met de auto op vakantie

Wanneer u met de auto naar uw plek van bestemming reist, geeft dat vaak meer vrijheid. U kunt zelf uw vertrek- en aankomsttijd bepalen, onderweg de tijd nemen die u nodig heeft, en u bent niet gebonden aan bagageregels en wachttijden op de luchthaven. Bovendien is de auto, ondanks de hoge benzineprijzen, vaak een goedkoper vervoermiddel. Maakt u een lange reis met de auto, dan is het zaak om vooraf enkele basispunten te controleren en is het belangrijk om, zoals voor iedere autorit geldt, ook tijdens het rijden de veiligheid in de gaten te houden. Lees hieronder wat u kunt doen.

Goede basis

Check of alle basispunten van uw auto in orde zijn. Zit er nog genoeg profiel op de banden? Hoe zit het met de bandenspanning? Werkt de verlichting allemaal nog? Controleer daarnaast in ieder geval de koelvloeistof, oliepeil, airco, ruitenwissers en ruitensproeiervloeistof. Tijdens een lange rit is het belangrijk om goed te blijven drinken. Zeker wanneer u vast komt te staan in een van de vakantiefiles of als de temperatuur in de auto oploopt. Zorg daarom dat u voldoende water mee heeft. U gaat er natuurlijk niet vanuit, maar er kan onderweg altijd iets gebeuren. Zorg dat er een life-hammer in uw auto aanwezig is voor noodgevallen, en neem een gevarendriehoek mee voor het geval u met pech komt te staan onderweg.

Oplaadpunt

Rijdt u een elektrische auto? Houd dan de accuradius in de gaten en controleer vooraf waar op uw route zich openbare laadpalen bevinden. Apps en websites zoals Grid zijn speciaal hiervoor ontworpen. Stippel op die manier uw route uit en gebruik de oplaadtijd om even de benen te strekken en wat te eten of drinken.

Wissel op tijd af

Als u lange stukken moet rijden, zorg dan dat u en uw medebestuurder op tijd afwisselen. Als dat niet kan, plan dan voldoende rustmomenten in zodat u scherp blijft en ongelukken worden voorkomen.

Hitte protocol

Ook al ligt de gemiddelde temperatuur in Nederland deze zomer aan de lage kant, onderweg kan de temperatuur in de auto toch flink oplopen. Gebruik de airco (wanneer de auto lang in de zon heeft gestaan, eerst de ramen open om de ergste hitte te verdrijven), drink voldoende water, zorg voor zonneschermpjes op de ramen voor de kinderen, en vergeet niet een goede zonnebril bij u te dragen.

Blik op de weg

Onze telefoons zijn nog steeds een van de belangrijkste afleidingen onderweg. Jaarlijks gebeuren er honderden ongelukken door het gebruik van een mobiele telefoon onderweg. Ook al staan er forse boetes op, toch pakt 70 procent van de volwassenen af en toe de telefoon erbij tijdens het rijden. Heeft u uw smartphone nodig voor navigatie? Download dan van tevoren de routekaarten van Google Maps of sluit uw telefoon aan op het multimedia systeem van de auto. Gebruik een van de speciaal ontworpen apps of de niet-storen functie op uw telefoon om inkomende meldingen te blokkeren en ongestoord te kunnen autorijden. Ook het opzetten van een filmpje voor de kinderen achterin de auto, praten met bijrijders, of eten en drinken achter het stuur zorgen voor afleiding. Maak van tevoren afspraken met uw reisgezelschap, of regel deze zaken wanneer u stilstaat bij de benzinepomp. Houd tijdens het rijden altijd uw blik op de weg, om ongelukken te voorkomen.

Op vakantie naar een land dat niet op de groene kaart staat

Auto’s en motorrijtuigen moeten minimaal WA-verzekerd zijn. Zo bent u verzekerd tegen mogelijke schade die uw voertuig aan anderen of andere voertuigen veroorzaakt. Bij het afsluiten van een WA-verzekering, ontvangt u een groene kaart. Deze kaart wordt gebruikt als internationaal verzekeringsbewijs en hierop staat gespecificeerd in welke landen uw verzekering geldt. De precieze landen kunnen verschillen per verzekeraar, maar globaal bent u verzekerd in Europese landen en de landen rond de Middellandse Zee.

Reist u met de auto naar een land dat niet op de groene kaart staat, dan bent u dus niet verzekerd. Gelukkig zijn er mogelijkheden om te zorgen dat u toch verzekerd rondrijdt. Hieronder volgen onze tips.

In veel landen heeft u een internationaal rijbewijs nodig naast uw Nederlandse rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is makkelijk aan te vragen via de ANWB. Daarnaast heeft u in veel landen een toegangsbewijs nodig voor de auto. Dit ‘Carnet de Passage’ is een douanedocument en geeft tijdelijke toegang tot een land met de auto. Dit document wordt uitgegeven door de ADAC, de Duitse ANWB.

Met behulp van de officiële documenten, kunt u bij iedere grenspost een verplichte WA-verzekering afsluiten. Deze kleine grenskantoren zijn herkenbaar aan bordjes met ‘Insurance’ of ‘D’assurance’. De WA-verzekering die u hier afsluit, is voor een beperkt aantal dagen geldig. Bij het grenskantoor krijgt een geschreven verzekeringsbewijs mee. De premie voor een paar weken ligt vaak onder de € 50,-. Bij ieder land dat u doorkruist dient u weer een nieuwe WA-verzekering af te sluiten.

Ook is het belangrijk om de voorwaarden van uw verzekeraar na te gaan. Controleer of de periode dat u op vakantie gaat aansluit bij het maximaal aantal dagen dat uw auto zich volgens de voorwaarden van de verzekering in het buitenland mag bevinden.

Op vakantie met het vliegtuig

Ligt uw bestemming buiten Europa, dan neemt u waarschijnlijk het vliegtuig. Vanzelfsprekend dient u ruim op tijd op de luchthaven te zijn. Houd de vertrektijden van uw vlucht in de gaten en houd rekening met vertraging als gevolg van lange wachtrijen. Door drukte en personeelstekort kunnen ook deze zomer de wachttijden op Schiphol oplopen. Bekijk welke regels uw vliegtuigmaatschappij stelt aan bagage en check of u een visum nodig heeft voor het land waar u naartoe reist.

Controleer of u de juiste verzekering heeft

Omdat deze juist voor ontspanning moet zorgen, zit niemand te wachten op problemen of vervelende onverwachte gebeurtenissen tijdens de vakantie. Naast een goede voorbereiding, helpt ook de juiste verzekering om schade te voorkomen. Controleer of u een geschikte reisverzekering en annuleringsverzekering heeft en of deze nog geldig zijn. De Reisverzekering of Zakenreisverzekering dekt schade door onvoorziene gebeurtenissen tijdens uw reis en de Annuleringsverzekering dekt de kosten wanneer u door onvoorziene omstandigheden uw reis moet afzeggen. Ga na of uw persoonlijke gegevens nog actueel zijn, of u alleen Europa- of ook Werelddekking heeft, of het verzekerd bedrag volstaat en of de voorwaarden aansluiten bij de reis die u gaat maken.

Wilt u advies over uw (reis)verzekeringen of wilt u een wijziging doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Fijne vakantie!