Nieuws

Welke beroepen vallen onder beroepsaansprakelijkheid?


Beroep professional aansprakelijkheid verzekering

Als professional draagt u vaak een grote verantwoordelijkheid bij het uitoefenen van uw beroep. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is dan ook vaak een must. Deze beschermt u namelijk tegen financiële gevolgen van schadeclaims die voortkomen uit beroepsfouten. Maar voor welke beroepen is zo’n verzekering verplicht en waarom? In deze blog leggen we uit welke beroepen onder beroepsaansprakelijkheid vallen en waarom het verstandig is om een BAV af te sluiten.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor de financiële schade die ontstaat door fouten of nalatigheid in het uitoefenen van een beroep. Dit betekent dat als u een beroepsfout maakt waardoor uw opdrachtgever of een derde partij financiële schade lijdt, de verzekering deze kosten dekt. Voorbeelden van dergelijke fouten zijn verkeerde adviezen, rekenfouten of administratieve vergissingen.

Voor welke beroepen is een BAV verplicht?

Hoewel een beroepsaansprakelijkheidsverzekering niet voor alle beroepen wettelijk verplicht is, zijn er specifieke beroepsgroepen waarvoor dit wel geldt:

Financieel adviseurs

Financieel adviseurs geven adviezen die grote financiële gevolgen kunnen hebben voor hun klanten. Daarom is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering in deze sector verplicht gesteld.

Advocaten en notarissen

Advocaten en notarissen hebben een grote verantwoordelijkheid en hun werk kan grote juridische en financiële gevolgen hebben. Om deze reden is een BAV voor hen wettelijk verplicht.

Accountants

Accountants zijn verantwoordelijk voor het controleren en opstellen van financiële verslagen. Fouten in deze documenten kunnen grote financiële schade veroorzaken, waardoor ook zij verplicht zijn een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Architecten

Ook voor architecten is een BAV verplicht. Fouten in de door hen ontworpen gebouwen en constructies kunnen namelijk leiden tot ernstige (financiële) schade.

Andere beroepen waarvoor een BAV aanbevolen wordt

Naast de wettelijke verplichting voor de genoemde beroepen, zijn er tal van andere beroepsgroepen waarvoor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering sterk aanbevolen wordt. Hiervoor gelden dezelfde redenen: in deze beroepen hebben beroepsfouten een grote (financiële) impact. Voorbeelden hiervan zijn:

Juridisch adviseurs

Net als advocaten kunnen juridisch adviseurs door foutief advies grote financiële schade veroorzaken bij hun klanten.

Ingenieurs en andere technische beroepen

Ingenieurs en andere technische beroepen spelen een cruciale rol in de bouw en ontwikkeling van infrastructuur. Fouten in hun werk kunnen leiden tot bijvoorbeeld kostbare reparaties en vertragingen.

Advies- en interim-management

Organisatieadviseurs, projectmanagers en interim-managers geven advies en leiding aan bedrijven. Verkeerd advies kan leiden tot inefficiënte processen en financiële verliezen.

ICT-beroepen

ICT-adviseurs en softwareontwikkelaars zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van systemen. Een programmeerfout kan de werking van een bedrijf ernstig verstoren.

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers)

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers is vaak geen verplichting, maar wel een noodzakelijke bescherming. Als zelfstandige bent u namelijk persoonlijk aansprakelijk voor fouten die financiële schade veroorzaken.

Twijfelt u of een BAV aanbevolen is in uw situatie?

Het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor veel beroepen niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een verstandige keuze. Het beschermt uw bedrijf tegen de financiële gevolgen van beroepsfouten en helpt u zorgeloos te ondernemen.

Weet u niet goed of een BAV in uw situatie aanbevolen is en bent u benieuwd welke oplossing wij voor uw beroep kunnen bieden? Neem dan contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie en advies op maat. Zo bent u altijd goed verzekerd tegen de risico’s van uw vak.