Weinig gezondheidsklachten door werk, wel veel werkgebonden psychische klachten
Gezondheidsklachten die door werk worden veroorzaakt, het is niet nieuw. Toch blijkt dat Nederlanders over het algemeen weinig last hebben van gezondheidsklachten die (in)direct door het werk zijn veroorzaakt. Slechts zo’n 7 procent van de Nederlanders tussen de 15 en 74 jaar gaf dit aan in het onderzoek van Eurostat. Hiermee scoort Nederland beter dan het Europese gemiddelde, wat laat zien dat gezondheidsklachten door het werk door 10,3 procent van alle inwoners van de EU binnen deze leeftijdscategorie worden ervaren.
Grafiek 1. Gezondheidsklachten door het werk internationaal 2020, onder bevolking 15 tot en met 74 jaar
Een derde heeft last van stress, depressie en angst
Helaas komen werkgebonden psychische klachten in verhouding wél veel voor in Nederland. Het aandeel klachten zoals werkgebonden stress, depressie en angst, ligt in Nederland vele malen hoger dan het gemiddelde gemeten over de hele EU. Onder Nederlanders is dit aandeel 31,5%, terwijl dit voor de hele EU 16,4% bedraagt.
Grafiek 2. Beroepsklachten naar diagnosecategorie internationaal 2020, onder bevolking 15 tot en met 74 jaar
De meestvoorkomende werkgebonden klachten zijn klachten aan het bewegingsapparaat. Daarnaast zijn klachten zoals stress, depressie en angst een grote factor. Van de ondervraagde Nederlanders met werkgebonden klachten, heeft bijna een derde last van psychische klachten zoals stress, depressie en angst door het werk. Hierbij worden ook klachten meegerekend die niet direct op het werk zijn ontstaan maar wel hierdoor zijn verergerd.
Verzuim door werkstress opgelopen tot € 3,1 miljard per jaar
Overspannenheid en burn-outs komen steeds vaker voor. Dit is mede het gevolg van de werksituaties tijdens Corona, en het toenemende personeelstekort. Ook is het aandeel stress op het werk aanzienlijk. De kosten van verzuim als gevolg van werkstress zijn inmiddels opgelopen tot 3,1 miljard euro per jaar.
Verzuim
Het is zeer vervelend wanneer u of uw werknemer werkgerelateerde klachten krijgt. Dit vermindert het gevoel van welzijn en de productiviteit. Uiteindelijk kunnen deze klachten leiden tot verzuim. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om verzuim binnen uw bedrijf te beperken, zoals regelmatig vragen naar het persoonlijk welzijn van medewerkers en het leren herkennen van signalen.
Uw onderneming beschermd tegen de kosten van verzuim
Als werkgever bent u wettelijk verplicht om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en een werkomgeving waarin werknemers zich prettig voelen. Toch heeft u helaas niet alles in de hand. Kosten die het gevolg zijn van verzuim kunnen voor uw bedrijf hoog oplopen. Het is daarom verstandig om uw bedrijf te beschermen door middel van de Verzuimverzekering. Hiermee is loondoorbetaling bij verzuim van werknemers gedekt. Geeft u liever ook de leiding over het re-integratietraject uit handen en wilt u zeker weten dat u aan alle wettelijke verplichtingen op dit punt voldoet? Dan is een MKB Verzuim Ontzorgverzekering geschikt. Hiermee maakt u gebruik van extra dienstverlening en heeft u alles geregeld op het gebied van verzuim van medewerkers. Neem contact op voor een persoonlijk advies voor uw onderneming, of kijk op onze website.
Bronnen: Arbo online, Ondernemen met personeel, VZinfo