Nieuws

Wat is een WIA-verzekering?


Wat is een WIA verzekering

Als werkgever wilt u natuurlijk het beste voor uw medewerkers, maar wat doet u als een van hen door ziekte of een ongeval langdurig arbeidsongeschikt raakt? Hoe zorgt u ervoor dat uw werknemers in zo’n situatie niet in financiële problemen raken? Een WIA-verzekering biedt hiervoor uitkomst. In deze blog leest u wat deze verzekering inhoudt en waarom het belangrijk is om hiermee zowel uzelf als uw medewerkers te beschermen. Met behulp van onderstaande informatie weet u welke verzekering het meest geschikt is voor uw situatie. Hiermee draagt u bij aan de financiële zekerheid en het welzijn van zowel uw bedrijf als uw team.

Hoe werkt deze verzekering?

We noemden het al even; een WIA-verzekering biedt financiële ondersteuning wanneer een van uw medewerkers langdurig arbeidsongeschikt raakt. Om te begrijpen hoe deze verzekering werkt, is het belangrijk om eerst naar de wettelijke WIA-uitkering te kijken. De WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) voorziet werknemers van een basisuitkering wanneer zij na twee jaar ziekte nog steeds arbeidsongeschikt zijn. Afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid zijn er twee hoofdregelingen die we hieronder verder toelichten.

Wettelijke WIA-uitkering zonder aanvullende verzekering

Wanneer een medewerker alleen op de wettelijke WIA-uitkering is aangewezen, kan dit leiden tot aanzienlijk inkomensverlies. De WIA-uitkering bedraagt namelijk maar een deel van het salaris en de hoogte is afhankelijk van een aantal factoren. In sommige gevallen daalt de uitkering zelfs tot slechts 28% van het minimumloon. Voor veel werknemers betekent dit een aanzienlijke terugval in inkomen en dat geeft financiële stress en onzekerheid.

Wettelijke WIA-uitkering met aanvullende WIA-verzekering

Een WIA-verzekering vult de wettelijke uitkering aan, zodat uw medewerker in het geval van arbeidsongeschiktheid niet te maken krijgt met een drastische daling van zijn inkomen. Afhankelijk van de gekozen dekking vult de verzekering het loon aan tot bijvoorbeeld 80% of zelfs 90% van het oorspronkelijke salaris. Hierdoor blijft de werknemer, ondanks de beperkingen door ziekte of een ongeval, nagenoeg financieel stabiel. Dit geeft niet alleen uw medewerker, maar ook u als werkgever meer rust in moeilijke tijden.

Welke WIA-verzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende WIA-verzekeringen beschikbaar om medewerkers te beschermen tegen inkomensverlies bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Zo is er de WGA-hiaatverzekering die het inkomensverlies deels aanvult voor medewerkers die gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn. Een andere WIA-verzekering is de WIA-excedentverzekering  die extra dekking biedt voor inkomens boven het wettelijke maximum dagloon. Daarnaast zijn er aanvullende verzekeringen zoals deWIA-aanvullingsverzekering. Het hangt helemaal af van uw situatie welke verzekering het meest geschikt is. Neem contact op met onze deskundigen voor vrijblijvend advies.

Waarom een WIA-verzekering voor werkgevers interessant is

Als werkgever is het vanzelfsprekend om uw medewerkers te beschermen, maar ook om de stabiliteit van uw bedrijf te waarborgen. Een WIA-verzekering is hiervoor ideaal omdat het financiële zekerheid biedt voor werknemers waardoor u uw verantwoordelijkheden als werkgever goed kunt nakomen. Het is om verschillende redenen aan te raden om als werkgever deze verzekering af te sluiten:

  • Bevorder de tevredenheid van uw medewerkers: door een WIA-verzekering aan te bieden toont u zorg en verantwoordelijkheid voor het welzijn van uw werknemers. Hiermee verhoogt u hun loyaliteit, vertrouwen en tevredenheid.
  • Bescherm uzelf tegen loonverliesclaims: de verzekering dekt het inkomensverlies van werknemers, waardoor er minder risico is dat u te maken krijgt met claims of andere financiële verplichtingen.
  • Goed werkgeverschap: een goede WIA-verzekering is een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Dit helpt om nieuwe, talentvolle medewerkers aan te trekken die weten dat ze bij u goed af zijn in geval van arbeidsongeschiktheid.

Voordelen voor medewerkers

Een WIA-verzekering biedt voor medewerkers belangrijke voordelen wanneer zij door ziekte of een ongeval langdurig niet in staat zijn om te werken. Dankzij deze verzekering hebben werknemers meer financiële zekerheid. In tijden waarin hun gezondheid onzeker is, is het extra fijn dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun inkomen. De voordelen voor medewerkers op een rijtje:

  • Aanvulling op inkomen: de verzekering vult het inkomen aan tot een hoger percentage dan de wettelijke uitkering. Hierdoor lopen medewerkers niet tegen een enorme financiële terugval aan.
  • Hogere gemoedsrust: werknemers hebben tijd om zich volledig te focussen op hun herstel omdat ze weten dat hun financiële situatie goed geregeld is.
  • Bescherming van levensstandaard: medewerkers zijn vanwege hun inkomen een bepaalde levensstandaard gewend. De WIA-verzekering helpt hen om deze standaard te behouden, ook wanneer ze deels of volledig arbeidsongeschikt zijn.
  • Ondersteuning bij reintegratie: sommige WIA-verzekeringen bieden ondersteuning bij re-integratie gedurende het arbeidsproces. Hierdoor zijn werknemers sneller in staat om weer aan het werk te gaan, bijvoorbeeld in een andere of aangepaste functie.

Wat kost een WIA-verzekering?

De kosten van een WIA-verzekering variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van uw bedrijf, het salarisniveau van uw medewerkers en de gewenste dekking. Bij Klap bieden we maatwerkoplossingen die aansluiten op de specifieke behoeften van uw organisatie. Hierdoor betaalt u bij ons een premie die past bij uw budget, zonder dat u inlevert op de kwaliteit van een verzekering. Voor een exacte premieopgave raden we aan om een persoonlijk adviesgesprek in te plannen. Samen kijken we naar de beste oplossing voor uw bedrijf.

Voorwaarden van een WIA-verzekering

Een WIA-verzekering kent enkele belangrijke voorwaarden waar u als werkgever rekening mee moet houden. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen in dekking en uitkeringsduur. Het is belangrijk om deze voorwaarden goed te begrijpen om ervoor te zorgen dat de verzekering aansluit bij de behoeften van uw bedrijf en uw medewerkers.

De mogelijkheden van Klap

Bij Klap bieden we diverse WIA-verzekeringen die geschikt zijn voor uw bedrijf en werknemers. Of u nu kiest voor een WGA-hiaatverzekering, een WIA-excedentverzekering, of een complete WIA-aanvullingsverzekering: wij zorgen voor een dekking die bij uw wensen past. Onze verzekeringen helpen u niet alleen om het inkomensverlies van uw medewerkers op te vangen, maar dragen ook bij aan hun financiële zekerheid en goed werkgeverschap.

Een WIA-verzekering afsluiten

Wilt u uw medewerkers optimaal beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid? Bij Klap adviseren we u graag over de beste WIA-verzekering voor uw bedrijf. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe wij u kunnen helpen.

Bereken premie