Nieuws

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?


In de wereld van ondernemen zijn er altijd risico’s verbonden aan de bedrijfsvoering. Of u nu een groot bedrijf runt, zzp’er bent of een vereniging leidt, schade aan anderen of hun eigendommen kan ernstige financiële gevolgen hebben. Een ongeluk is snel gebeurd en kan leiden tot aanzienlijke kosten. Hier komt de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) om de hoek kijken. Maar wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering precies en waarom zou u er een moeten overwegen?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, wat is dat?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die bedrijven, zzp’ers, verenigingen, stichtingen en VvE’s beschermt tegen de financiële gevolgen van schadeclaims. Deze claims kunnen ontstaan door schade aan personen (letselschade) of spullen van derden (materiële schade) die veroorzaakt wordt door u, uw medewerkers of uw producten. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer per ongeluk iets kapot maakt bij een klant of wanneer iemand in uw bedrijfsruimte uitglijdt en letsel oploopt.

Waarom is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering belangrijk?

Financiële bescherming

Een van de grootste voordelen van een AVB is de financiële bescherming die deze biedt. Schadeclaims kunnen hoog oplopen, vooral wanneer er sprake is van letselschade. Zonder een AVB kunnen deze kosten een grote impact hebben op de financiële gezondheid van uw onderneming. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering worden deze kosten gedekt, waardoor uw privévermogen en de continuïteit van uw bedrijf beschermd blijven.

Juridische hulp

Naast het dekken van schadeclaims, biedt een AVB ook juridische hulp bij een claim. Dit betekent dat de kosten voor een advocaat of juridische bijstand gedekt zijn, wat een enorme geruststelling kan zijn in het geval van een geschil.

Vertrouwen en professionaliteit

Het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering straalt professionaliteit en betrouwbaarheid uit naar uw klanten, opdrachtgevers en partners. Het geeft ze de zekerheid dat, mocht er iets misgaan, er een verzekering is die de schade dekt. Dit kan de reputatie en het vertrouwen in uw onderneming versterken, waardoor ze sneller met u in zee gaan.

Wat dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt een breed scala aan schadeclaims:

  • Letselschade: schade aan personen, bijvoorbeeld wanneer iemand gewond raakt in uw bedrijfsruimte.
  • Materiële schade: schade aan eigendommen van derden, zoals het per ongeluk breken van een kostbaar voorwerp tijdens werkzaamheden.
  • Gevolgschade: schade die voortvloeit uit een initiële schade, zoals verlies van inkomsten door letsel.
  • Schade door producten: wanneer een door uw bedrijf geleverd product schade veroorzaakt.

Wat dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet?

Het is belangrijk om te weten dat niet alle vormen van schade onder een AVB vallen. Zo dekt een AVB bijvoorbeeld geen schade door beroepsfouten. Hiervoor is een aparte beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking voor de volgende situaties:

  • Beroepsfouten (zoals verkeerd advies)
  • Milieuschade die geleidelijk ontstaat
  • Schade door opzettelijk handelen of nalatigheid
  • Schade door motorrijtuigen, vaartuigen of drones
  • Schade aan uzelf of uw bedrijfsgebouw(en)
  • Schade aan zaken die u onder opzicht heeft (bijvoorbeeld wanneer u schoonmaakt of spullen van iemand heeft geleend of gehuurd). Deze schade is niet standaard gedekt

Wilt u weten wat in uw situatie en voor uw bedrijf precies wel en niet gedekt wordt door de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Voor wie is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is geschikt voor verschillende soorten organisaties en ondernemingen:

  • Bedrijven: van groot tot klein, elk bedrijf dat in aanraking komt met klanten, leveranciers of andere externe partijen heeft baat bij een AVB.
  • Zzp’ers: ook zelfstandigen lopen risico’s en kunnen aansprakelijk worden gesteld voor schade die zij veroorzaken tijdens hun werk. Hiervoor bestaat de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers.
  • Verenigingen en stichtingen: ook non-profit organisaties kunnen aansprakelijk worden gesteld voor schade.
  • VvE’s: Verenigingen van Eigenaren hebben eveneens baat bij een AVB om risico’s te dekken die voortkomen uit het beheer van gemeenschappelijke ruimtes.

Hoe sluit ik een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af?

Het berekenen van uw premie en afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij Klap is eenvoudig en kan volledig online. Twijfelt u over de dekking of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op. Onze zakelijke adviseurs staan voor u klaar om u te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze. Samen met u maken we een risico-inschatting en vervolgens ontvangt u een objectief en persoonlijk advies.