Uw boot klaar voor een zomers bedrijfsuitje?
De koude wintermaanden zijn voorbij en de zon laat zich steeds vaker zien. Dit betekent dat het waterseizoen geopend is en wellicht is dit een goede reden om een feestelijk bedrijfsuitje te organiseren op het water. Voordat u het water opgaat is het belangrijk uw boot vaarklaar te maken en te controleren of de verzekering hiervan nog klopt. Met deze 5 tips van Avéro gaat u veilig en voorbereid het water op.
1. Controleer de status van de motor
Was de boot al winterklaar gemaakt? Dan scheelt dat nu veel onderhoudswerk en is het controleren van de motor zo gedaan. Vergeet niet de motorolie te verversen, nieuwe (brandstof)filters te plaatsen en de motor nog eens goed na te lopen op de volgende punten:
- Oliepeil, koelvloeistof en accu;
- V-snaren: breng ze opnieuw op spanning als dat nodig is. Een extra set v-snaren aan boord hebben is altijd handig;
- Impeller: Controleer of deze nog in goede conditie is om er zeker van te zijn dat de koelwatertoevoer naar de motor goed verloopt;
- Brandstoftank: Controleer of deze bacterievrij is en of de brandstof helder is. Er kan altijd een laagje motorolie in de tank terechtkomen en dat is niet de bedoeling. Laat de brandstoftank bij twijfel nakijken door een professional.
2. Nieuwe antifouling laag aanbrengen
Een antifouling gaat de aangroei van algen en mosselen op het onderwaterschip van de boot tegen. Vaak is de antifouling van vorig jaar uitgehard en werkt dan niet meer. Controleer daarom of de boot een nieuwe laag nodig heeft. Vergeet hierbij de romp niet, hier is een extra laag antifouling erg belangrijk.
3. Anodes vervangen is vaak noodzakelijk
Anodes zijn stukjes metaal die de boot beschermen tegen corrosie, een soort bliksemafleiders. Anodes slijten snel en dat hoort ook zo. Anodes voorkomen dat de rest van de boot beschadigt. Het vervangen hiervan is nodig wanneer deze voor meer dan de helft zijn vergaan. Let bij het vervangen wel op welke soort anodes u voor de boot nodig heeft. Voor zout water geldt dat alleen zinken anodes geschikt zijn, voor zoetwater zijn anodes van aluminium of magnesium geschikt.
4. Controleer de aanwezige veiligheidsmiddelen
Het is belangrijk dat de juiste veiligheidsmiddelen aanwezig zijn, controleer dit daarom goed. Houd hierbij rekening met het feit dat sommige middelen een houdbaarheidsdatum kunnen hebben. Dienen de reddingsvesten bijvoorbeeld gekeurd te worden? Controleer daarnaast de fakkels en/of lichtkogels en natuurlijk ook de brandblusser aan boord.
5. Goed verzekerd het water op
Het vaarklaar maken van de boot is ook een geschikt moment om de verzekering na te lopen. Zorg ervoor dat de bootverzekering bij uw persoonlijke situatie aansluit. Het kan natuurlijk zo zijn dat hierin iets is veranderd. Mocht dit het geval zijn, of heeft u andere vragen, neem dan contact op met uw adviseur.
Heeft u uw boot op alle punten gecontroleerd? Dan staat niets u meer in de weg om zonder zorgen, samen met collega’s, te genieten van een welverdiend bedrijfsfeest op het water.
Bron: Avéro