Nieuws

Tip: Voorkom problemen met een overspanningsbeveiliging


Wat is (elektrische) overspanning?

Overspanning treedt op wanneer een elektrisch apparaat of -installatie te maken krijgt met een spanning die hoger is dan de maximale spanning die het apparaat kan verdragen. Oorzaken van overspanning zijn bijvoorbeeld blikseminslag, verkeerde schakeling of een breuk van de nulgeleider. Overspanning kan ook ontstaan doordat er in korte tijd teveel stroom wordt geleverd door de netbeheerder, bijvoorbeeld wanneer de stroom opnieuw wordt ingeschakeld na een stroomstoring.

Defecte apparaten door overspanning

De gebruikelijke spanning is in Nederland 230 Volt. Elektrische apparaten en systemen zijn dan ook ingericht om 230 Volt aan te kunnen. Bij overspanning wordt deze grenswaarde overschreden en komt er een te hoge spanning aan in de draden of aansluiting van een apparaat. Helaas merken we dat er de laatste tijd vaker stroomstoringen zijn. Wanneer de stroom daarna opnieuw wordt ingeschakeld, wordt er vaak een te hoge elektrische spanning naar apparaten gestuurd. Dit kan leiden tot aanzienlijke of zelfs onherstelbare schade aan elektrische apparatuur. Als ondernemer kunt u door overspanning dus te maken krijgen met hoge kosten voor vervanging van apparatuur of gemiste omzet door onderbreking van bedrijfsprocessen.

Overspanningsbeveiliging om problemen te voorkomen

Schade aan apparatuur als gevolg van piekspanning is in principe niet verzekerd onder bedrijfsverzekeringen zoals de inventarisverzekering. Ook is niet altijd duidelijk waardoor de overspanning werd veroorzaakt waardoor het lastig is anderen aansprakelijk te stellen voor de schade die is ontstaan. Gelukkig is er een relatief eenvoudige en goedkope manier om belangrijke apparaten te beschermen. Voor de meeste apparatuur kunt u een ‘piekspanningsbeveiliging’ gebruiken. Een piekspanningsbeveiliging leidt het teveel aan spanning weg via een aardedraad. Hierdoor wordt er niet meer dan de toegestane spanning doorgelaten naar het apparaat. Deze adapter kunt u voor rond de 20 euro aanschaffen via webwinkels zoals Coolblue en Bol.com of bouwmarkten.

Een piekspanningsbeveiliging is een eenvoudige manier om kostbare apparaten te beschermen tegen beschadiging. Wordt er in uw bedrijf gebruik gemaakt van zware machines? Dan is een piekspanningsbeveiliging mogelijk niet geschikt. Overleg in dat geval met de leverancier om te weten hoe u deze machines kunt beveiligen tegen schade door te hoge spanning. Met een machinebreukverzekering is onverwachte schade aan apparaten en machines gedekt.

Wilt u weten of u tegen schade door piekspanning bent verzekerd, of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.