Dit zijn de nieuwe regels voor online verkopen
We bestellen massaal online. Sinds het begin van de corona-pandemie in 2020 is dit nog sterker toegenomen. Met vaderdag in aantocht, zal het weer een drukte van belang worden in de online winkelstraten. Sinds 28 mei gelden er nieuwe regels voor online verkopen. Misschien heeft u als ondernemer een eigen webwinkel of bent u aanbieder van online diensten. Dan geldt deze nieuwe regelgeving ook voor u. Het betreft nieuwe regels op het gebied van reviews, online kortingen en gepersonaliseerd productaanbod. In dit artikel leest u waar u zich aan dient te houden.
Waarom nieuwe regels voor webshops?
Veel kopers gaan af op online reviews om te beslissen of ze wel of niet tot aankoop van een product of dienst overgaan. Om kopers te beschermen en eerlijke handel mogelijk te maken, is er sinds 28 mei nieuwe wet- en regelgeving van toepassing op online verkopen. Met deze regels worden de plichten waar Nederlandse webwinkels zich aan moeten houden, gelijkgetrokken aan die in de rest van de EU.
De wet waarop wordt gecontroleerd door de instanties Autoriteit Consument en Markt (ACM) en Autoriteit Financiële Markten (AFM), moet zorgen voor eerlijke handel en draagt bij aan het beschermen van de privacy van de consument.
Reviews
Het uitgangspunt bij reviews is dat deze echt moeten zijn. Het is niet meer toegestaan om betaalde reviews te laten plaatsen, tenzij er duidelijk staat vermeld dat het gaat om een betaalde review. Alleen klanten die uw product of dienst echt hebben gekocht en gebruikt, mogen een beoordeling achterlaten. Als ondernemer heeft u de verantwoordelijkheid om dit te controleren. U kunt bijvoorbeeld het toevoegen van een ordernummer aan de review verplicht stellen. Ook moet u laten blijken hoe u omgaat met reviews; of u zowel positieve als negatieve beoordelingen weergeeft.
‘Van … voor …’ prijs
U mag korting geven op producten, maar deze korting moet wel eerlijk tot stand komen. Bij het vermelden van een ‘Van … voor …’ prijs moet worden uitgegaan van de laagste prijs waarvoor het product in de afgelopen 30 dagen op uw website te koop heeft gestaan. Het is wel toegestaan om een prijs ten opzichte van de adviesprijs te tonen of ten opzichte van de prijs die concurrenten hanteren.
Gepersonaliseerd aanbod
Online verkopers zijn nu verplicht om aan te geven wanneer er gebruik wordt gemaakt van een gepersonaliseerd (product)aanbod. Wanneer u uw klant op basis van een eerdere aankoop of zoekopdracht een aanvullend aanbod doet, moet u dit dus vermelden in bijvoorbeeld een mail of op de webpagina.
Openheid over gratis online diensten
Wanneer klanten via de website gebruik kunnen maken van gratis online diensten, bijvoorbeeld een nieuwsbrief op basis van inschrijving, dient u duidelijk aan te geven hoe zij zich kunnen afmelden hiervoor. Het moet voor de consument mogelijk zijn om binnen 14 dagen, zonder opgaaf van redenen, de gratis dienst op te zeggen. U bent dan verplicht de verzamelde persoonlijke gegevens te verwijderen.
Regels voor vergelijkingssites en online marktplaatsen
Biedt uw website plek aan anderen om hun online producten of diensten te verkopen? Dan wordt uw website formeel gezien als online marktplaats. Voor online marktplaatsen geldt dat, omwille van transparantie, u verplicht bent de klant te laten weten waar het gewenste product precies vandaan komt. Dit doet u door de webwinkel, ondernemer of leverancier te vermelden bij het product of op de aankooppagina.
Heeft u een vergelijkingssite? Dan moet u aangeven wanneer er sprake is van bijvoorbeeld sponsoring of betaalde zoekresultaten.
Aansprakelijkheid
Als webwinkel of aanbieder van online diensten, kunt u aansprakelijk worden gesteld voor de producten die u levert. Het gaat met name om zelfgeproduceerde goederen. Maar ook voor goederen die u buiten de EU inkoopt of waar u een eigen label aan hangt, bent u verantwoordelijk.
Daarnaast loopt u als ondernemer met een webwinkel of website het risico slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Omdat uw bedrijf (volledig) afhankelijk is van het internet, belemmert dit de bedrijfsvoortgang. Ook kan een hack of aanval leiden tot een datalek waardoor de gegevens van uw klanten op straat komen te liggen. Als ondernemer wordt u dan aansprakelijk gesteld omdat u de privacy van uw klanten onvoldoende heeft beschermd. Een verzekering tegen cybercrime is dan geen overbodige luxe.
Door de nieuwe regels voor online verkopen in acht te nemen, bent u zeker dat u uw klanten op de juiste manier beschermt en eerlijk handelt.
Bron: Ik Ga Starten, KVK, Rijksoverheid, Webwinkel KEUR