Bent u verzekerd tegen stormschade?
In Nederland waait het vaak en hard. Maar wanneer is er echt sprake van storm? Harde wind en storm kunnen flinke schade veroorzaken. Niet alleen aan uw huis, maar ook uw bedrijfspand, spullen of auto. Waarvoor bent u verzekerd bij storm? Wat moet u doen bij stormschade en waar kunt u zelf op letten om schade te voorkomen of beperken? Lees er meer over in dit artikel.
Windkracht 7 of 9
Wanneer is er eigenlijk sprake van storm in Nederland? We kennen allemaal wel de voornamen die aan grote stormen worden toebedeeld en de meldingen die de weer-apps op onze telefoons afgeven voorafgaand aan een heftige storm, maar wanneer is harde wind eigenlijk storm en wanneer niet? Dat wisselt nogal. Door weerdiensten wordt er vanaf windkracht 9 gesproken van storm, voor verzekeringen ligt dit vaak lager en telt windkracht 7 of hoger al als storm. Storm en harde wind kunnen tot flinke problemen leiden. Bijvoorbeeld directe schade, maar ook indirecte schade door takken, omgevallen bomen of afgewaaide dakpannen.
Wat is er verzekerd bij storm?
Schade aan uw woonhuis, bedrijfspand of spullen is in de meeste gevallen verzekerd binnen uw opstal-, inboedel-, bedrijfsgebouw- of inventarisverzekering. Schade die u zelf had kunnen voorkomen, is vaak niet gedekt. Voorbeelden hiervan zijn; schade door een omvallende boom die van tevoren al niet goed in de grond stond, schade door ramen die openstonden, of schade door onvoldoende onderhoud. Ook geldt er bij stormschade een eigen risico. Kleine stormschades hoeft u daarom soms niet bij uw verzekeraar te melden omdat deze nog binnen het eigen risico vallen. Meer informatie over het eigen risico is terug te vinden in de polisvoorwaarden van uw verzekering. Als u twijfelt of hier vragen over heeft, bespreek dit dan met uw verzekeringsadviseur. Stormschade aan uw auto is alleen verzekerd wanneer deze WA+ beperkt Casco of Allrisk is verzekerd. Heeft u alleen een WA-verzekering voor uw auto, dan bent u voor stormschade niet verzekerd.
Stormschade beperken
U kunt zelf een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om stormschade te voorkomen of tot een minimum te beperken. Onderstaande tips helpen u hierbij:
– Houd de weersverwachting in de gaten en neem waarschuwingen van weerdiensten serieus.
– Loop ter controle om uw huis of bedrijfspand en haal losliggende spullen of materialen weg. Zorg ervoor dat parasols en tuinmeubelen zijn ingeklapt en op een veilige plek zijn opgeborgen. Haal reclameborden en vlaggen naar binnen.
– Misschien ten overvloede, maar zorg ervoor dat ramen en deuren van uw huis of bedrijfspand zijn gesloten. Vergeet ook zolderramen of het raam van een schuur of loods niet.
– Controleer, waar mogelijk, of dakgoten en regenpijpen schoon zijn, om waterschade te voorkomen.
– Zorg dat planten of bomen in de directe omgeving worden bijgehouden en tijdig worden gesnoeid. Verwijder loshangende takken welke mogelijk schade kunnen veroorzaken.
Natuurlijk zijn er nog meer voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen. Het is belangrijk om regelmatig uw bedrijfspand of huis te controleren en deze zoveel mogelijk storm-proof te maken door zaken die mogelijk schade kunnen aanrichten, te verwijderen of vast te zetten.
Wat te doen bij stormschade?
Als er ondanks voorzorgsmaatregelen toch stormschade is ontstaan, wilt u deze het liefst zo snel mogelijk opgelost hebben. Daarvoor doorloopt u het best de volgende stappen:
1. Verzamel foto’s en gegevens
Maak wanneer de storm is gaan liggen, foto’s van de ontstane schade. Verzamel ook gegevens en documenten die u heeft over hetgeen is beschadigd. Dit kan later helpen bij een goede inschatting van de schade en de benodigde reparatiekosten.
2. Neem noodmaatregelen indien nodig
Als er noodvoorzieningen getroffen moeten worden, kunt u hier zonder overleg opdracht voor geven. Hierbij gaat het nadrukkelijk om noodreparaties om schade te beperken of verdere schade te voorkomen.
3. Meld de schade zo snel mogelijk
Meld schade die ontstaan is door storm bij uw adviseur of verzekeraar. Bent u verzekerd via Klap? Dan kunt u schade telefonisch via e-mail of online melden. Heeft u vragen over uw verzekering, welke dekking u heeft voor stormschade, of over het verzekerd bedrag? Neem dan contact op met uw adviseur.